Lavoro in Corso: BLOGG
× Innehåll
Lavoro in Corso BLOGG
Blogg 2024
Blogg arkiv
Lavoro in Corso HEM
Ekologi
Miljö, trafik
Klimat
Naturen
Politik
Alla Gröna Givar
EU och klimat
Antikapitalism
Pandemiekonomi
Kultur
Om Lavoro in Corso

BLOGG

2025

Senaste

Hjälper Nato? Lägga sig platt när USA angriper?

15 januari
USA hotar att överfalla Nato-landet Danmark. Kommer någon rusa till Grönlands försvar? De hotade bjuder in inkräktaren. Är det framtiden för Nato-landet Sverige?
Osäkrare med NATO...


Lavoro in Corso BLOGG 2025Upplagd
Artikel 5 värdelös15 jan

Tidigare Lavoro in Corso BLOGG

BLOGG 2024

BLOGG 2023

BLOGG 2022

BLOGG 2021

BLOGG 2020

BLOGG 2019

BLOGG ARKIV

Lavoro in Corso

PolitikMiljöKultur

BLOGG

2025

Senaste

Falska tryggheten med Nato:s artikel 5. Göra som Danmark – bjuda in angriparen eller göra affärer?

15 januari

USA hotar med militärt överfall på ett Nato-land, Danmark. Nato-stadgans artikel 5 säger att alla länder ska se sig angripna om ett land blir det. Det invaderade landet ska få hjälp av de andra är tanken. Men de frågar inte efter den hjälpen, och skulle inte få någon. Därmed ifrågasätts Sveriges säkerhet efter Nato-inträdet.

För Nato är artikel 5 sammanslutningens kärna; det kollektiva försvaret binder samman medlemsländerna, säger politiska och militära ledare. Artikel 5 har använts en gång.

Om USA bombar Grönland ställs Nato rimligen inför att dra igång ett Artikel 5-förfarande. Men ett krux är att USA – alltså angriparen – kontrollerar Nato och dess beslut. Utan enhälligt artikel 5-beslut kommer nog ingen skynda till försvar av det angripna landet.

Detta kan vara skälet till att inget Nato-lands regering tänker i de banorna efter att inkommande USA-presidenten hotat Grönland. Ännu på 75 år är det bara USA som påkallat artikel 5. Inget annat utsatt land har reagerat på det sättet tidigare. Inte ens Danmark.

Danmark svarar hellre marknadsmässigt med en försiktig invit att göra affärer med angriparen, förutom att öppna för mer militär. För de anar förstås att USA främst vill åt mineralerna i den grönländska berggrunden. Sällsynta jordartsmetaller antas kunna utvinnas till mångmiljardbelopp. Det framstår tydligt, inte minst för militära säkerhetsexperter, att mer militär upptrappning inte behövs. USA har redan en militärbas på Grönland. Dessutom finns en övergiven bas som nu tack vare klimatpåverkad issmältning blivit synlig efter decenniers glömska.

Siktar Grönland. Is täcker 80 procent av landet som är 4 gånger större än Sverige.

Eventuella ökad militär USA-närvaro utgår från ett bilateralt avtal från 1950-talet och det färska DCA-avtalet. Det kan lätt resultera i stor USA-dominans bland de blott drygt 50.000 bofasta grönländarna. Främst kanske hoppet ställs till lyckade affärer med USA-intressenter: att sälja ut en exploatering av de eftertraktade mineralfyndigheterna. Det kan ses som danskt svar på hoten från tillträdande president och vicepresident i USA om ekonomisk intervention på ön och om deras sikte på de betydande mineraltillgångarna, enligt bedömningar i amerikansk och dansk media.

Officiella skälet för Sveriges hastiga inhopp i Nato var att artikel 5 skulle ge skydd i ett förvärrat säkerhetspolitiskt läge. Man ställer i utsikt att få hjälp om Ryssland hotar. Men nu då? Tror någon på artikeln längre. Är den obrukbar nu när inte ens Danmark i det uppkomna läget reflekterar över den och då angriparen USA har makten att blockera att den används. Eftersom Sverige redan släpper in USA-militärer genom DCA-avtalet, som Grönland kan tvingas, återstår att göra som Danmark. Göra affärer med angriparen. Vad skulle Ryssland vara intresserat av? Kanske även dom är mest intresserade av metaller? Sälja sällsynta jordartsmetaller - en födkrok för svenska exploatörer?

Kriget mot terrorismen visade sig vara båg - nu står statsmän i kö hos terroristerna som tagit över i Damaskus. Och nu är det alltså dags för NATO:s existensberättigande att rämna. Hela dess syfte, om det nånsin funnits, är bortblåst. Kvar finns bara en övertro på marknaden och en global skenande ojämlikhet.